EBOKTATÓ - Őrző-védő

Őrző-védő foglalkozás

Egy statisztika szerint azok közül, akik manapság kutyát keresnek, a legtöbben őrző-védő fajtát vagy őrző-védő munkára alkalmas keveréket választanak.

Véletlen volna? Talán. Mindenesetre, bármilyen jellegű kutyát is tartunk, ha nem egyéb célokra szánjuk, érdemes szakszerű képzés révén erre a feladatra is alkalmassá tenni.

Egyrészt jó, ha levezeti energiáit, mert így a mindennapokban is egy lényegesen kiegyensúlyozottabb társat kapunk (kutatások bizonyítják, hogy a megfelelő szakember irányítása alatt a túl félénk és az agresszív, antiszociális eb viselkedésére egyaránt pozitív hatással van az ilyen irányú képzés), másrészt nem tudjuk előre, mikor fordul elő olyan élethelyzet (természetesen nem kívánom senkinek), amikor a kutya ilyen irányú segítségére szorulunk. Olyankor jó, ha tud egyet s mást...

(Itt jegyezném meg, hogy az ösztönenergiák levezetése szempontjából a terelés és a vadászat is egyenértékű az őrző-védő foglalkozásokkal, ám ezeket a legtöbb gazdi számára nehézkes elérni, ezért foglalkozom e helyen kevesebbet velük. Akinek viszont elérhetők, azokat bátran bíztatom, próbálják ki, így téve kiegyensúlyozottabbá kedvencüket és kettejük kapcsolatát.)

Egy jólnevelt eb mindenféle tanítás nélkül is megvédi a gazdit. A képzés célja, hogy szakszerűen tegye, véletlenül se okozzunk vele a szükségesnél komolyabb sérülést - szert tegyünk a kutya feletti kontrollra; bármikor és bárhol egyetlen vezényszóval képesek legyünk őt megállítani. Megfelelő felkészítés után kutyánk hatékonyan véd minket és szeretteinket.

Őrző-védő felkészítésen kizárólag engedelmes, jól kézben tartott kutyával lehet részt venni.
A kezelhetőségre a régi stílus vadításveszélyességének elkerülése érdekében ma már folyamatosan nagy hangsúlyt kell fektetni a gazda-kutya viszony rendszeres megfelelő szinten tartásával.