EBOKTATÓ - Lényeg

A lényeg

A természetben élő népeknek (halászó, vadászó őseinknek) sosem voltak kezelhetőségi problémáik kutyáikkal. Köszönhető ez annak, hogy állataikhoz hasonlóan (amelyekkel együtt is éltek) részei voltak a természetnek, ezáltal mindig a természet nyelvén szóltak hozzájuk - nem is tudtak másképp.

A mai kor embere ezt az ősi nyelvet réges-rég elfelejtette, mikor intellektusa révén kivonta magát a természetbenélés nehézségei alól.
Hatalmas házakat, vastag falakat húzott maga köré, természetes életmódját kizárva, bezárkózott.

A saját természetes igényeit is figyelmen kívül hagyva, stresszesebben él. Tudat alatt minden embernek ösztönös igénye a természet gyógyító közelsége; ezt szobanövények, kiskedvencek lakásban/ház körül tartásával igyekszik kielégíteni. Legrégibb, legodaadóbb barátja azonban mégiscsak a kutya. Nem csoda hát, ha sokan kutyát kerítenek maguk mellé társnak.

Mindegy, mi a magyarázat rá: meg kell védenie gazdájának családját és -vagyonát, segítő társként van rá szükség az elesettebbek mellé, csak egyszerűen házi kedvencre vágyunk, a lényeg ugyanaz: vidám, a végletekig őszinte és évezredek óta hűséges barátja nélkül a Homo Sapiens Sapiens nem biztos, hogy a tápláléklánc csúcsán állna... Sőt! Fennmaradását, túlélését köszönheti neki!

Becsüljük hát meg ezt a szeretetre- és mindennemű hálára méltó lényt, aki oly régen áll mellettünk a legnagyobb viharok közepette is!