EBOKTATÓ - Kiválasztás

A kutya kiválasztása

Először is tisztáznunk kell, milyen célra vásárolunk kutyát. Különösen érdekes ez abban az esetben, ha valamilyen konkrét munkára szánjuk: az adott célnak megfelelő fajtájú egyed kiválasztásával jelentősen nő az esélyünk, hogy a rábízott feladatokat megbízható módon és magas színvonalon fogja elvégezni a legújabb családtag.
Egyszerű házi kedvencre vágyva tökéletesen odaadó társra lelhetünk keverékekben is. Utóbbiak tagadhatatlan előnye, hogy ellenállóbb szervezetűek, betegségekre kevésbé fogékonyak.

FCI-fajtabesorolás

Továbbá vegyük számba lehetőségeinket, képességeinket: tudjuk-e vállalni gondozását, nevelését, képzését, táplálását, egészségügyi ellátását kedvencünknek? Hiszen egy kiskutya előbb-utóbb nagy lesz és a megfelelő bánásmódért cserébe 10-15 évig számíthatunk a barátságára.

A hozzánk leginkább illő fajta megtalálásában hatékony segítséget nyújthat tanácsaival a közeli állatorvos, az áhított fajtát tartó gazdi, egy kutyakiképző vagy bárki, akinek élete/munkája során több fajtát volt szerencséje megismerni.

Egyszer aztán eljön a nagy nap, amelyen kiválaszthatjuk a megfelelő apróságot (8-9 hetes kora előtt semmiképp ne hozzunk el kölyköt!). Ebben már semmi tudatosság ne legyen! Egyrészt várjunk, melyik kölyök választ minket, de ugyanolyan fontos a saját megérzésünk is!

Hagyjuk, hogy a tudatalattink irányítson! Függetlenül attól, mit mutat a kölyök az alomban: álomszuszék, játékos, megszeppent, harcias, érdeklődő, közömbös, stb. Teljesen mindegy, elég, ha valamilyen megmagyarázhatatlan okból mindig őt figyelgetjük, időről-időre rajta akad meg szemünk; a lényeg, hogy tudjuk: Ő a mi kutyánk.