EBOKTATÓ - Engedelmesség

Engedelmesség

Miután hazavittük a család legkisebb újoncát, el kell kezdenünk nevelését, különös tekintettel a szobatisztaságra és a tiltó szavakra, hogy minél kevesebbet bosszankodjunk a kölyök miatt, aki felnőve hosszú éveken át barátunk lesz. Elengedhetetlen még (a jogszabályi környezet miatt) a pórázhoz- és szájkosárhoz szoktatás.

Képessé kell válnunk a gondtalan együttélés szabályainak felállítására és betartatására egyaránt: tisztáznunk kell vele, ki a "főnök" az új családjában. Kb. fél éves koráig lehetünk engedékenyebbek vele (a fiatalkori kisebb szigor hasznos is lehet), de azt követően maximális határozottsággal és következetességgel tartassuk be a jó előre alaposan átgondolt elképzeléseinket.

Később már nemcsak otthon, de az utcán, járműveken, kirándulásokon, stb., is szeretnénk örömünket lelni kutyánkban. Ennek alapvető követelménye, hogy az eb minden körülmények között a végletekig szófogadó legyen. Tehát szükségessé válik az engedelmességi gyakorlatok elsajátítása, melyeket gyakorolhatunk pórázzal ill. anélkül, mellettünk haladó- és velünk szemben lévő kutyával, közelről vagy akár nagyobb távolságból is.

Ha magabiztosan végezzük ezen gyakorlatokat, kitűnő alapunk van bármely kutyás tevékenység elkezdéséhez. Legyen az kifejezetten versenysport (pl. agility) vagy bármely munkakutya-szakterület (őrző-védő-, pásztor-, mentő-, segítő-, szánhúzó-, vadászkutyák), engedelmes ebbel az oldalunkon könnyebben koronázza siker próbálkozásainkat.